• Ramazanpaşa Mahallesi 23 Sokak No 12 Kat 2 Efeler Aydın
  • 0(507) 817 09 61
  • Ramazanpaşa Mahallesi 23 Sokak No 12 Kat 2 Efeler Aydın
  • 0(507) 817 09 61

“Aydın Sivil Toplum Kuruluşları (STK) Platformu Nerede Duruyor?”

Yeni Fikir SAM’ınNisan-2016 Yuvarlak Masa Toplantısı’nın Ana Teması: Aydın Sivil ToplumKuruluşları (STK) Platformu Nerede Duruyor?


Yeni Fikir StratejikAraştırmaları Merkezi (Yeni Fikir SAM)’ın 2016 Nisan ayı Yuvarlak MasaToplantısı’nın misafir müzakerecisi Aydın Sivil Toplum Kuruluşları (STK)Platformu Dönem Başkanı Av. Atila Kalkan ve Genel Sekreter Faruk Uludaðlı oldu.


Yeni Fikir Stratejik Araştırmaları Merkezi (YeniFikir SAM)’ın 2016 yılının Nisan ayı Yuvarlak Masa Toplantısı yapıldı. Müzakereve analiz konusu olarak “Aydın Sivil ToplumKuruluşları (STK) Platformu Nerede Duruyor” seçildi.


Toplantıya Yeni Fikir SAM Başkanı Mesut MEZKİT, Başkan YardımcılarıGönül Şahin Mezkit ve ADÜ Öðretim Üyesi Dr. Murat Kemal Avcı, Yeni FikirSAM Âkil İnsanlar Kurulu ve Bilimİnsanları Kurulu üyeleri Rabia Çakı, Ali Akdemir, ÖzkanÖzkaya (Yeni Fikir SAM Denizli MasasıBaşkanı-Yenifikir haber yazarı), ilemüzakereci olarak Aydın Sivil ToplumKuruluşları (STK) Platformu Dönem Başkanı Av. Atila Kalkan ve Genel SekreterFaruk Uludaðlıkatıldı.
Açılış konuşmasını yapan Yeni Fikir SAM Başkanı Mesut MEZKİT, “ Yeni FikirSAM, Aydın Sivil Toplum Kuruluşları(STK) Platformu’na Aydın’a katkı saðlayacaðını düşünerek biz de üye olduk. Hemde akitif bir üye. Aydın STK Platformu’nun Aydın yerelinde önemli vazifelerderuhte ettiðini ve üstlenmeye devam edeceðini düşünüyoruz. Birbirleriyle kopukolan iletişimi saðlaması açısından aynı düşünce yapısındaki stk’ları bir arayagetirme gayretini takdirle karşıladıðımızi ifade edelim. Bu noktada Aydın STKPlatformu’nu yakînen takip ediyoruz. Birdüşünce kuruluşu olarak fikir üretme özelinde katkı saðlayacaðını düşündüðümüzAydın STK Platformu deðerli Başkanı Av. Atila Kalkan beyi ve Genel SekreterFaruk Uludaðlı beyi gayretlerinden dolayı kutluyorum. " dedi.


OSMANLI, VAKIF MEDENİYETİ İDİ


YeniFikir SAM'ın kurucusu Mesut Mezkit, konuşmasının ardından müzakereci olarakdavet edilen Aydın STK Platformu dönemBaşkanı Av. Atila Kalkan’a söz verdi. Sivil Toplum örgütleri hakkındagenel bilgiler veren Kalkan, şu hususları dilegetirdi: “Aydın Sivil ToplumKuruluşları (STK) Platformu’ nun 29.Toplantısı yapıldı. Türkiye’de 110,000 tane dermek var bunlardan 400 tanesikamu yararına dahil dernekler. Türkiye’de her 700 kişiden bir tanesine dernekdüşüyor. Amerika’da 7 milyon kişi tam zamanlı olarak derneklerde çalışıyor. Budurum; Fransa’da 800 bin kişi, Almanya’da bir milyon, Japonya’da 1 milyon 400bin kişi . Osmanlı döneminde; vakıf medeniyeti yaygındı, 26,300 vakıf varmış,bunlardan 1400 tanesini kadınlar kurmuş, kadınların o dönemde vakıflarda aktifolarak yer aldıðını görüyoruz. İngiltere’de kuşları koruma derneðinin 1 milyonüyesi var. ” dedi.


STK KURULUŞLARININ EN ÖNEMLİ SORUNLARI


Aydın STK Platformu dönem Başkanı Av. Atila Kalkan,stk’ların sorunlarına temas ederek şunları kaydetti: “ STK’larınkurumsallaşmama ve kaynak sorunları temel çıkmazlardır.Çünkü


Kurumsallaşamıyoruz:Gönüllülük esasına dayandıðı için zaman ayırmak gerekiyor.


Kaynaksorunu yaşıyoruz: Baðışlarla aidatlarla ayakta kalıyor, devletten yardımalmıyor.


Bu ikihusus halledilemediði müddetçe sıkıntıların sona ermeyeceði bir gerçektir.Böyle olunca da gerçek manada bir sivilleşmeden söz etmemeiz mümkün görünmüyor.Halbuki Batı’da istihdama dayalı bir sivil organizasyon var. Yani sabah derneðeya da vakıfa gelip günlük işleri takip edip akşam evine giden istihdam imkanını tesis etmiş Batı. Böyleolunca da etkili bir sivilleşmeden söz edebiliyoruz. Ama biz de her şeygönüllülük esasına dayandıðı için STK üyesi kişi vakti olduðu zaman derneðe ya da vakıfa uðruyor. Onu orayabaðlayıcı bir durum söz konusu deðil. Onun için STK’ların lokomotifi bir veyabilemediniz iki kişidir. Bütün işler onların sırtlarındadır. Diðerleri isevakitleri ve imkanları ölçüsünde stkfaaliyetlerine katılıyorlar. Aidat ödeme bile mesele oluyor”dedi.


STK’LAR YETERİNCE TANINMIYOR


STK’larınyeterince tanınmadıðına temas eden Kalkan sözlerini şöyle sürdürdü; “Türkiye’deve tabiatıyla Aydın’da STK’lar yeterince tanınmıyorlar ya da tanınsalar da güvensorunu yaşanıyor. Bu kusuru kendimizde aramamız gerektiðini düşünüyorum. Bizler,yani, dernekler, vakıflar, odalar vs yeterincegüven vermemişiz ki, bu hal ile karşı karşıya kalıyoruz. Bunun içinSTK’lar olarak biz de kendimizisorgulamalıyız.


Sonolarak şunu söyleyebiliriz: Aydın STK olarak GEKA‘yı davet ettik. Amacımız,platformumuza dahil olan derneklerin projeler konusunda bilgilendirilmelerinisaðlamaktı. STK Platformundaki derneklerin faaliyetlerinin diðer üyederneklerimize duyurusunu yapıyoruz. ‘Aydın STK Platformu” istediðiniz yererdemi’ diye bir sual yöneltirseniz; şunu söyleyebiliriz: Platformumuz istediðimizyerde deðil; ama, güzel işler yapılabilir, yapılıyor ve yapılacak. Biz, bunainanıyoruz” dedi.


“AYDIN STK PLATFORMU, AYDIN’DA MERKEZDE DURUYOR”


AydınSTK Platformu Genel Sekreteri Faruk Uludaðlı, “Aydın STK Platformu Aydın’da nerededuruyor” sorusuna “Hocaefendiyesormuşlar: Aydın STK Platformu nerede bulunuyor diye? Merkezde demiş!”nüktesiyle başladı. Uludaðlı sözlerine şöyle devam etti: “Bizim iddiamız bu!Platformumuzdaki derneklerin, sendikaların, vakıfların; dernek tüzükleri, vakıfsenetlerinde belirtilen amaçlara yönelik hizmet veriyorlar. Dolayısıyla iştigalsahaları ve amaçları malum. Bu maksat doðrultusunda herkes kendi çalışmalarınıyürütüyor. Biz, 30 ay önce başlatılan bu proje için dostlarımızı bir arayagetirdiðimizde bu hedefi kendileriyle paylaştık ve dedik ki: ‘Aydın’ın merkezindeyer almak ister miyiz? Evet, hali hazırda dernek, vakıf, sendika olarak kenditüzükleri çerçevesindeki iş ve işlemlerle Aydın’ın merkezinde yer almanınimkanı yok. Bu stk’ların tabi oldukları ve belirttikleri amaçlar var. Bugayeler çerçevesinde ne kadar gayretli etkin ve yetkin olsalar da belirlisınırların dışına çıkılması mümkün deðil. Büyük hedeflere ulaşabilmek için, ‘gelinelelele verelim; ortaya daha büyük mana koyalım’ dedik. İmkanlarımızıbirleştirerek, Aydın’ın merkezindeki hedeflediðimiz siyasi, kültürel, sosyal, manalarailişkin arzu ettiðimiz noktalara ulaşalım diye yola çıktık. Gayretlerimiz bununiçin. Bir araya getirdiðimiz ilgili kurumların genelde hizmet anlayışları aynı.Tüzükleri, vakıf senetleri farklı; ama, genelde ilke, ideal birlikteliði birolan kurumlar.


1500’eyakın STK’yı bir araya getirmek için maya tutturmaya çalışıyoruz. Nitelikitibariyle yerini bulacak ve bu maya yarınlarda başta kendi kulvarındaki 1500STK yı mayalayabilmek için bir hamle yapacak ve hedeflediðimiz siyasi,kültürel, sosyal manalara ilişkin arzu ettiðimiz noktalara ulaşacak. Bu,bizimamaçlarımızdan 40 tanesinden birisidir.


Hizmetinietmek istediðimiz deðerlere hizmet adına aylık toplantılar tertip ediyoruz.Böylece ayda bir ateşi üfleyip korunu ortaya koymaya çalışıyoruz. Deðerlerimizehizmet etmek, ürettiðimiz fikirlerle yön vermek istiyoruz. Aydın’da STKPlatformunu algılayamayanların diðerlerini algıladıklarını düşünemiyorum.


BirSivil toplum örgütünün kenti konuşabilmesi için GEKA’dan, Büyükşehir’denhaberdar olması gerekir. Kimse kusura bakmasın; iş olsun diye hiçkimse biraraya gelmiyor.


Muhataplarımız(seçilmiş ve atanmışlar anlamında) Aydın STK Platformu’nun farkındalar. Aydınbazında zirvedeyiz. Yarınlar güzel olacak. Belirlediðimiz stratejilerçerçevesinde hedeflerden sapmıyoruz” dedi.


Yeni Fikir SAM’ın Nisan ayı Yuvarlak Masa Toplantısıüylerin ve diðer katılımcıların analizleriyle sona erdi.