• Ramazanpaşa Mahallesi 23 Sokak No 12 Kat 2 Efeler Aydın
  • 0(507) 817 09 61
  • Ramazanpaşa Mahallesi 23 Sokak No 12 Kat 2 Efeler Aydın
  • 0(507) 817 09 61

Çin’e Bir Tepki de Yeni Fikir Sam’dan

Yeni Fikir Strateji Araştırmaları Merkezi Başkanı (Yenifikir SAM) Mesut Mezkit, Ramazan-ı şerif ayında azgınlaşan Çin zulmünü lanetlediðini ifade ederek hükümetin bir an önce kurulup bu işkenceyi önlemesini beklediklerini söyledi. Mezgit, “Her Ramazan-ı şerif ayında olduðu gibi bu Ramazan-ı şerif ayında da iyice azgınlaşan Çin zulmü firavunlara rahmet okutacak cinsten. Son olarak 28 Müslüman Uygur Türkünü hunharca katleden bu zihniyet, esas itibariyle Çin zulmüne boyun eðmeyen 40 cengaver Kürşad’dan intikam almayı hedeflemektedir” dedi.


Sultan II. Abdülhamîd Han devrinde 25 yıl kadar Osmanlı İmparatorluðu’nun bir parçası olan Doðu Türkistan bölgesinde son derece zengin kömür, altın, uranyum, petrol ve doðalgaz yatakları bulunduðunu bu yüzden bölgenin Çin için hayati önem taşıdıðını ifade eden Yenifikir SAM başkanı Mezkit, “Uygur Türkleri, bir Çinli gibi yaşamayı, dilini ve dinini terk etmeyi hiçbir zaman kabûl etmedikleri için sürekli olarak aðır baskı ve asimilasyon politikalarına maruz kalmışlardır. Doðu Türkistan mazlumları, yıllar boyunca insan hakları mücadelelerini hep sürdürdüler ve dertlerini anlatabilmek için bütün dünyayı dolaştılar ama kutuplardaki ayılara gösterilen ilgi maalesef onlara gösterilmedi. Hep, görmezden, duymazdan gelindiler. Doðu Türkistan’daki Çin işgali ve Çin komünist yönetiminin, Müslüman Türkler üzerinde uygulamış olduðu asimilasyon politikası, adeta zirve yapmış durumda” dedi.
Çin’in yıllarca Doðu Türkistan’da uyguladıðı sömürü düzeninin artık sabırları çatlattıðını ve bardaðı taşıran son damlanın ise 2014’ün Ramazan ayında olduðunu ifade eden Mesut mezkit, “Ramazan ayında oruç yasaklanmış; bayramın birinci günü Yarkent’te Çin polisi Uygur Türklerinin bayram namazına katılımını engellemiştir. Buna karşı çıkan Uygur Türkleri ayaklanmışlardır. Bunun üzerine Maocu Komünist Çin güçleri, Kaşgar iline baðlı Yarkent ilçesinde 2 köyü yerle bir etmiştir. Burada yüzlerce kardeşimiz şehit edilmiştir. Bu katliama dünyadan tek bir ses, tek bir itiraz olmamıştır. Bu olayların sorumlusu olarak gösterilen 27 Doðu Türkistanlı kardeşimiz idam edilmiştir. Ve kimseden ses çıkmamıştır. Bu sessizlikten güç alan Çin yönetimi, gemi azıya almış, 1 Ocak 2015 itibariyle, Doðu Türkistan’ın tamamında, oradaki insanların ibadetlerini anayasal suç kapsamına sokmuştur. Seccade, takke, tespih, sakal, başörtüsü gibi İslami semboller de, terör unsuru olarak kabul edilmiştir. Bu, dünyada emsali görülmemiş bir zulümdür. Namaz, oruç, dini eðitimin tamamı, terör kapsamında ele alınıyor ve bugün maalesef Doðu Türkistan, adeta açık hava hapishanesine dönüştürülmüş durumdadır” diye konuştu.
Ocak 2015 itibariyle alınan bu kararın içinde bulunduðumuz Ramazan ayı ile uygulamaya konulduðunu belirten Mezkit, “En tabii insan hakkı olan dini hayatın dokunulmazlıðı Çin’de es geçilmekte, Müslüman Uygur Türklerinin dini vecibelerini yerine getirmesine izin verilmemekte; özellikle oruç tutmak, camilerde namaz kılmak yasaklanmaktadır. Ayrıca erkeklerin sakal bırakması ve kadınların başörtüsü takması büyük suç kapsamına alınmıştır ve bu bir insanlık suçudur. Çin Maocu hükümeti bira festivali düzenlemiş ve Türklerin festivale katılımını zorunlu tutmuştur. Bu zulümlerin neticesinde 22 Haziran 2015 tarihinde Doðu Türkista’nın Kaşgar vilayetinde hadiseler vuku bulmuş ve 18 Uygur Türkü şehit edilmiştir. Ancak bu rakamın 28 şehit olarak ifade edilmesi meselenin vehametini göstermesi açısından önemlidir” dedi.


“HÜKÜMET BİR AN ÖNCE KURULMALI”
Açıklamasında hükümetin bir an önce kurularak acilen bu zulme bigane kalınmamasını belirten Yenifikir SAM Başkanı Mesut Mezkit, “İnsan hakları savunucuları, soykırıma maruz kalan dindaş ve soydaşlarımıza sahip çıkmalıdır. Özellikle başta Türkiye Cumhuriyeti olmak üzere İslam İşbirliði Teşkilatı’nı ve gerçekleştirilen bu zulme hassasiyet gösterebilecek bütün ülkeleri, devam eden soykırımın bir an önce durması için Çin hükümetine karşı harekete geçmelidirler” dedi.